Buah hati ku !

Tuesday, 28 June 2011

hidup............

hmm...hidup ini bkan mcm novel dan drama at tv yg kita dok tengok........kita hanya merancang ap yg akn jadi esk..tpi Allah swt yg mnentukan....jdi x kisah la ap yg terjadi esok dan bila2......itu semua takdir jadi terimalah dgn redha.....

Friday, 24 June 2011

andai satu masa aq perlu pulang.....

kau adlah cerita hidup ku...
kau adalah anugerah...
terindah,ingin ku buku kan....
keseluruhan cerita kau & aq...
disini, andai satu masa aq....
perlu pulang,aq telah menulis.....
sesuatu untuk kau kenang....

aku ingin engkau tahu.
aq amat menyintai diri mu.....

Thursday, 23 June 2011

Tuesday, 21 June 2011

7 novel paling popular alaf 21 jadi drama dan telefilem

Sekarang macam dah jadi trend novel-novel yang gempak akan diadaptasi ke layar perak, tak kiralah sama ada dalam bentuk drama, telefilem atau filem. Filem yang diadaptasi dari novel popular antaranya Ombak Rindu dan Lagenda Budak Setan. Siap dijadikan drama bersiri lagi Lagenda Budak Setan ni. Kalau ada yang tak tahu, Global Station Sdn Bhd yang penerbitnya kakak ipar Siti Nurhaliza tu akan menerbitkan telefilem dan drama bersiri yang diadaptasi daripada 7 novel popular Alaf 21.

7 novel yang popular ni merupakan antara 10 novel terbitan Alaf 21 yang mencatat jualan tertinggi melebihi 80 000 unit. Mengenai pemilihan 7 novel ini semestinya berdasarkan populariti selain jalan cerita yang berbeza-beza, menarik dan sarat dengan pengajaran. 7 novel popular yang dimaksudkan antaranya JauhManisnya CintaKau Yang SatuTiada Yang KeduaKau UntukkuBayangan Rindu serta Adam dan Hawa. Semuanya akan ditayangkan menerusi saluran Astro Warna dan Astro Citra. Nampaknya kalau nak tengok 7 cerita ni kena langgan pakej Mustika.
Dalam semua 7 novel ini, 6 daripadanya akan diadaptasi kepada telefilem manakala yang satu lagi novel Adam dan Hawa akan diadaptasi kepada drama bersiri. Kumpulan indieHujan akan menghasilkan lagu tema untuk drama ni nanti. Ada 3 novel Aisya Sofea dan 2 novel Anis Ayuni yang termasuk dalam list ni. Aisya Sofea dan Anis Ayunimerupakan Top 5 Novelis Popular Alaf 21 ataupun lagi best kalau dipanggil Golden Writers.

 So, tunggu dan nantikan saja hasilnya yang akan ditayangkan. Sama ada 100% ikut jalan cerita dalam novel atau akan ada changes. Agak-agak bila pulaklah novel epik thriller karya Ramlee Awang Murshid pasal perjuangan Laksamana Sunan nak difilemkan? Sure gempak habis kalau difilemkan....

Thursday, 16 June 2011

perasaan len mcm....??

assalamuilaikum.....kisah knapa perasaan saya len mcm... bermula at sekolah,hari niy cgu at skolah saya sibuk dgn raptai sukan sbb sabtu niy hari sukan so...ckgu x msuk kelas....sya n kawan sya sbuk siapkan folio sejarah...lps kmi siapkan,saya n kawan2 pi office sekolah untuk fotostat sedikit helaian folio....so kerani disitu pon fostostat la...msa sya keluar dari office skolah saya jumpa dgn org yg sya mnt mr.mnff.....secara tba2 perasaan saya jdi len macam....trus kpala saya serabut.....hmmm baru ingat nk lupakan dia....because nk fokus pmr...tapi xleh....
(mr.mnff jauhkan dirimu dari saya....) sbb saya nk lupakan kamu.....

Monday, 13 June 2011

benarkah ini...??aq coppy jer....

sLm, kpD sUMA yG BrGelAr MUslIM, HaRi NiE pAKar mEtEOrOLogI BhaGiAn BuNyI DaRi RuSiA MnDapAtI SsUATU bUNyI GanJil sPrTi NgAumAn RakSasA DrI bWh mAnTeL bUmI ........ MeNuRuT PaRA UlAMa, KeMuNgkINan BeSAr , ItU SuARa DajAL Yg SEdANg bRuSahA unTUK NaIK kE mUKa BUMi .......... olEh ItU KItA d SuRuh SnTiASa tIdAK bRHenTI AzaN n sOLaT..

Thursday, 9 June 2011

aq sayang sama kamu....
aq rndu sama kamu.....
aq x rty nk luahkan.....
so mcm mna nk buat.....

Wednesday, 8 June 2011

huhu....teruja dapat mkn tapai hari niy.....

assalamuilaikum.....msty korang smua pelikkan...tba2 saya RR mnulis kisah tajuk tapai.....hmmm sebenarnya dh lma RR teringin nk mkn tapai sbb tu la teruja sngat....jgn marah nye...sbnarnya RR niy bkan ska dgn tapai dn x pernah thu pon pasal tapai dn rupa bentuk dia....haha...RR mula mgenali tapai pon thun lpas smasa mjlis knduri at taman RR..waktu majlis tu ad org buat mnu sampingan tapai...msty plikkan...selalu org buat laksa n bubur...tp rumah knduri niy pelik hihi...mla2 RR ingatkn nasi lmak ,yela dh blut dgn daun pisang RR  pon ambil smpai kat meja knduri mk RR kata ' makan ke tapai tu' RR pon dgn mka trkejut  tnya at mak RR" ap tapai??" so sejak tu la RR knl ap itu tapai....dn cara mmbuatnya....huhu smpai sekarang RR suka mkn tapai..tba2 tghari tadi RR teringin nk makan tapai dgn kebetulan abh RR teringin nk mkn tpung talam...so abh suruh la abg RR amin blikan skali dgn tapai....tima kasih abg amin n abh, tpi kesian at abh kuih tepung talam x jual hari ini....besok kita beli kan untlk abh....hehe...so semasa mkn tapai tu truja sangat dpt mkn tapai....mana x nya bru kali kdua mkn tapai....huhu empat bungkus tapai RR habiskan....mcm org mgidam la pulak haha....RR nk tnya btoi ker mkn tpai boleh jdi bodoh.....???please jawab....sampai disini jela RR tulis....assalamuilaikum....
KPD SESIAPA YG TDAK PERNAH TGOK TAPAI INI LA TAPAI.....


Tuesday, 7 June 2011

ungkapan saya sayang kamu.... berbagai bahasa.....

Aku sayang kamu atau aku cinta kamu sudah biasa kita temukan dalam berbagai momen. Dalam film ada, di sinetron ada, dalam kehidupan nyata juga ada. Dan tak terbatas kepada siapapun. Namun jika diluar negri kira - kira bagaimana ya cara mengucapkan "Aku sayang kamu"?
A

Afrikaans - Ek het jou lief
Albanian - Te dua
Arabic - Ana behibak (to male)
Arabic - Ana behibek (to female)
Armenian - Yes kez sirumen

B
Bambara - M’bi fe
Bangla - Aamee tuma ke bhalo aashi
Belarusian - Ya tabe kahayu
Bisaya - Nahigugma ako kanimo
Bulgarian - Obicham te

C
Cambodian - Soro lahn nhee ah
Cantonese Chinese - Ngo oiy ney a
Catalan - T’estimo
Cheyenne - Ne mohotatse
Chichewa - Ndimakukonda
Corsican - Ti tengu caru (to male)
Creol - Mi aime jou
Croatian - Volim te
Czech - Miluji te

D
Danish - Jeg Elsker Dig
Dutch - Ik hou van jou

E
English - I love you
Esperanto - Mi amas vin
Estonian - Ma armastan sind
Ethiopian - Afgreki’

F
Faroese - Eg elski teg
Farsi - Doset daram
Filipino - Mahal kita
Finnish - Mina rakastan sinua
French - Je t’aime, Je t’adore

G
Gaelic - Ta gra agam ort
Georgian - Mikvarhar
German - Ich liebe dich
Greek - S’agapo
Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo

H
Hiligaynon - Palangga ko ikaw
Hawaiian - Aloha wau ia oi
Hebrew - Ani ohev otah (to female)
Hebrew - Ani ohev et otha (to male)
Hiligaynon - Guina higugma ko ikawa
Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong - Kuv hlub koj
Hopi - Nu’ umi unangwa’ta
Hungarian - Szeretlek

I
Icelandic - Eg elska tig
Ilonggo - Palangga ko ikaw
Indonesian - Saya cinta padamu
India - Tumhe Pyar Kar Taho
Inuit - Negligevapse
Irish - Taim i’ ngra leat
Italian - Ti amo

J
Japanese - Aishiteru

K
Kannada - Naanu ninna preetisuttene
Kapampangan - Kaluguran daka
Kiswahili - Nakupenda
Konkani - Tu magel moga cho
Korean - Sarang Heyo

L
Latin - Te amo
Latvian - Es tevi miilu
Lebanese - Bahibak
Lithuanian - Tave myliu

M
Malay - Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
Mandarin Chinese - Wo ai ni
Marathi - Me tula prem karto
Mohawk - Kanbhik
Moroccan - Ana moajaba bik

N
Nahuatl - Ni mits neki
Navaho - Ayor anosh’ni
Norwegian - Jeg Elsker Deg
Na'vi - "Oel ngati kameie. Nga yawne lu oer"


P
Pandacan - Syota na kita!!
Pangasinan - Inaru Taka
Papiamento - Mi ta stimabo
Persian - Doo-set daaram
Pig Latin - Iay ovlay ouyay
Polish - Kocham Ciebie
Portuguese - Eu te amo

R
Romanian - Te ubesk
Russian - Ya tebya liubliu

S
Scot Gaelic - Tha gra\dh agam ort
Serbian - Volim te
Setswana - Ke a go rata
Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan
Sioux - Techihhila
Slovak - Lu’bim ta
Slovenian - Ljubim te
Spanish - Te quiero / Te amo
Swahili - Ninapenda wewe
Swedish - Jag alskar dig
Swiss-German - Ich lieb Di

T
Tagalog - Mahal kita
Taiwanese - Wa ga ei li
Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe
Tamil - Nan unnai kathalikaraen
Telugu - Nenu ninnu premistunnanu
Thai - Chan rak khun (to male)
Thai - Phom rak khun (to female)
Turkish - Seni Seviyorum

U
Ukrainian - Ya tebe kahayu
Urdu - mai aap say pyaar karta hoo

V
Vietnamese - Anh ye^u em (to female)
Vietnamese - Em ye^u anh (to male)

W
Welsh - ‘Rwy’n dy garu

Y
Yiddish - Ikh hob dikh
Yoruba - Mo ni fe

Dan kalau bahasa daerahnya gimana ya?

Sunda
Simkuring deudeuh ka didinya


Bali
tiang tresna ajak iluh

Jawa dan Nias
jawa = aku tresno sliramu
nias = omasido khömö


Rejang (Bengkulu)
uku lok ngen ko

Tegal (Jawa Tengah)
ENYONG SENENG KARO KOWEN

Aceh
lon galak keu gata...

Manado
kita suka deng ngana

Padang
Aden Cinto Jo Waang 

Jambi
"Aku suko kau lob"(TO MALE)
"Aku suko kau pik"(TO FEMALE)

bila ada waktu lapang...


Monday, 6 June 2011

novel yg baru ku abis kan....

sinopsis blakang buku..

."Saya tak ada alasan. Saya tak boleh nak elak. Dah saya rasa macam tu, nak buat macam mana. Awak ingat, hati manusia ni boleh dikawal ke? Ada remote control untuk on, off... Hmm?”

Kata orang, jangan terlampau membenci, nanti akhirnya cinta yang akan diperolehi. Jangan terlampau percaya, nanti merana jiwa.

Sungguh Emir Jihan tidak mengerti, mengapa daripada usikan boleh lahirnya satu rasa yang cukup pelik dalam hatinya. Kenapa sebelum itu, dia tidak pernah rasakan perasaan yang sehebat itu menampar dadanya? Dia jadi bertambah haru jika sehari tidak melihat wajah itu menjadi merah menyala.

Intan Asha Areen, entah dari mana datangnya. Identiti gadis itu langsung tidak diketahui. Hanya yang pasti, dia maid baru dalam vila keluarga Emir Jihan. Dia membawa gayanya tersendiri, mampu menarik hati semua penghuni vila.

Ada rasa yang berbeza timbul dalam diri Emir Jihan dan Intan Asha Areen. Tapi, apa? Adakah rasa itu boleh dipanggil cinta? Kedua-duanya bingung untuk merungkaikannya. Apa yang pasti, kedua-duanya dalam usaha untuk mengerti. Namun, mampukan ia dimengertikan dengan munculnya Taufeeq Badree dan Hanni? Juga krisis identiti Indrian Dani yang mencurigakan.

Akan bersatukah rasa yang bermain di hati Emir Jihan dan Intan Asha Areen? Akan mengertikah mereka berdua dengan perasaan masing-masing? Siapa pula Taufeeq Badri dan Hanni? Krisis identiti Indrian Dani akan dirungkaikah? Adakah tuan rumah dan pembantu rumah bisa mengangkat bendera putih dan mengumumkan kedamaian serta menrungkai semua yang terjadi?


Friday, 3 June 2011

gmbar diambil curi...hahak....

novel yg baru aq habis kan....

Putus tunang, difitnah di pejabat dan kemudian abah tercinta meninggal dunia... Semua dugaan ini datang bertimpa-timpa. Chempaka membawa diri mencari 'sesuatu yang berharga' demi amanah yang dinotakan dalam diari arwah abahnya.

Di Vila Vanessa, dia dipertemukan semula dengan datuk yang tidak pernah dikenali. Dia mahu Tuan Basir menerimanya sebagai cucu dan memaafkan segala kesilapan silam arwah abahnya yang menyebabkan mereka terpisah.

Walaupun Tuan Basir membenarkan dia tinggal di situ, layanan yang diterima sangat dingin. Mujur ada Mak Kiah. Pembantu rumah itu sangat baik. Tetapi dia sering bertikam lidah dengan cucu angkat datuknya Zafrie. Ada saja yang hendak digaduhkan. Padahal di hati lain dengan apa yang diluahkan di bibir.

Sejak Chempaka tinggal di vila itu, banyak kejadian sabotaj berlaku. Seolah-olah ada seseorang mahu dia berambus. Malah, mahu membunuhnya! Siapa yang memusuhinya? Sedangan dia mula bahagia berada di vila itu.

diri aq.....

.:: Perjalanan masih jauh.. pencarian masih belum jelas.. destinasi masih kabur.. Arah mana yang harus di tuju? Bila dan di manakah destinasi aku? Aku merendah diri, dan berharap hanya kepada Dia.. kerana Dia Yang Maha Mengetahui. Ya Allah, tunjukilah kami jalan yang lurus... ::.