Buah hati ku !

Monday, 28 March 2011

Saturday, 26 March 2011

saat.....

Saat Anda mmbwa Al-Qur'an, setan biasa2 sja. Saat Anda mmbkanya, setan mlai criga. Saat Anda mmbcanya, ia glisah. Saat Anda memhminya, ia kejang2. Saat Anda mengmalkan Al-Qur'an dlm kehidpan sehri-hri. ia stroke. Trus bca & amlkn agr setn stroke total, jantungan bahkan mti


inilah puan rumah yg ska buat conteng kat sni....niza hnya manusia biasa yg ska meluahhkan perasaan  kat blog niy..
tujuan blog ini bkan nk menunjuk ok....hnya suka2 nk share....ngan korang ap niza suka&niza x ska....kpada yg x ska takyah dok nyebok kat sni ok.....kpda yg ska tq sangat2.....kalau korang semua ad idea share kat sni juga....thun niy niza sbuk sngat dgn bku....sebab thun niykan nk ambil pmr....

dianbil drpd status faris faisal at fb...

Barangsiapa derhaka dan utamakan hidup di dunia maka nerakalah tempatnya. Barangsiapa yg takut akan kebesaran tuhan dan menahan dirinya drp hawa nafsu maka syurgalah tempatnya.

Friday, 25 March 2011

Friday, 11 March 2011

"Aku benci zaman silamnya tapi aku rindu pada kasih sayangnya."


Buku ni aku baca tanpa meletakkan sebarang expectation kerana secara umumnya aku tahu ni cerita kawin paksa. Mungkin jugak sebab sebulan dua ni, buku2 yg aku capai kebanyakannya membicarakan cerita kawin paksa sehingga aku susah nak differentiate setiap satunya. But this one somehow stood out. 


Cerita ini bermula setelah penceraian berlaku antara pasangan yg awalnya berkahwin secara paksa. Ceritanya diselangseli dgn flashback bagaimana tersiksanya Ifa menjadi isteri kepada lelaki seperti Yusrizal. Penceritaan present-past yang dipersembahkan sangat kemas dan tidak mengganggu pembacaan. Malah kisah Ifa sangat menyentuh perasaan dan tangkap nangis lah.


Ifa menghilangkan diri selama kira2 5 tahun. Dan kemunculannya semula telah menarik perhatian Yusrizal dan keluarganya yg mahu dia kembali sbg isteri Yusrizal. Ifa sudah serik dan bertegas tidak sekali-sekali akan menerima Yusrizal semula. Penceraian mereka dulu berpunca dari Yusrizal yg menduakan Ifa, malah memadu asmara dgn kekasihnya, Anne di rumah mereka. Nasib baik lah masa Rizal kantoi tu adiknya ada sekali. Tak dapatlah Rizal nak mereka2 cerita utk memburukkan Ifa.


tempoh 5 tahun nyata telah merubah Rizal yg sudah bercerai dgn kekasihnya Anne. Perubahan itu juga menjadikan Rizal tekad utk menerima Ifa semula demi menebus segala dosanya terhadap Ifa. 


Daniel, bekas kekasih Ifa sebelum dia berkahwin dgn Rizal, cuba memikat semula Ifa tetapi Ifa menolak kerana Daniel tu dah bertunang. Dia tak nak melukakan hati tunangan Daniel. So semasa ibunya memerlukan wang segera utk menampung kos pembedahan, Ifa langsung tidak menghubungi Daniel, tapi sebaliknya mencari Rizal utk bantuan kewangan. Bagi aku RM30,000 utk seorg pensyarah spt Ifa bukanlah sesuatu yg membebankan. Rasanya nilai tu agak rendah, lainlah kalau dia memerlukan RM100++ ribu dengan segera. Rizal setuju menyerahkan RM30ribu dgn syarat Ifa menjadi isterinya semula. Ifa terpaksa bersetuju demi menyelamatkan ibunya.


Menjadi isteri Rizal buat kali kedua memang jauh bezanya. Dia dilayan bagai puteri dan Rizal adalah lelaki yg sgt budiman tetapi Ifa masih lagi tidak dapat melupakan Rizal yg dulu. Dapatkah Rizal yg gentleman dan romantis tu mencuri hati Ifa? 


scene Ifa kena culik tu aku rasa mcm 'add on' saja, tapi scene tu menambahkan elemen thriller ke dalam cerita ini. Aku lebih suka cerita ini sebelum Ifa dan Rizal berkahwin semula. Lepas diorang kawin tu biasala, Rizal tu terlebih romantik lah pulak.

novel...

Aku pasrah andai kata impian ini bertukar menjadi igauan"


Tak sangka karya ini menjadi bahan bacaan yang menyenangkan. Mungkin latar luar negara (Turki) menjadikan saya rasa kadang2 macam baca karya terjemahan, namun kisah ini bagi saya agak menarik kerana ia adalah kisah baru bagi saya yg tak pernah mengambil tahu perihal kehidupan di Turki. Lokasinya tak ada satu pun kat Malaysia, ianya tentang gadis Turki dan jejaka Turki.


Watak innocent seperti Dilara ada kekuatannya sehingga kita dpt menumpang rasa gembira, duka, gementar watak ini. Watak Ebru mempelbagaikan lagi rasa dan emosi bila membaca kisah ini. Memang menyentuh perasaan dan membuat pembaca menangis. Penceritaan scene sedih oleh Iris Ixora memang berkesan. Saya rasa novel ini jauh jauh jauh lebih baik daripada Damai Kasihku. Tahniah buat Iris Ixora. Bagi yang mencari suasana cerita yang berbeza, this is the right book for you dan spare tisu banyak sikit. Tangkap nangis wa cakap lu.


Kisahnya. Tentang Dilara yg hidup dalam kemiskinan. Ibunya yg sudah tidak mampu bekerja membuatkan dia menawar diri utk menggantikan ibunya dan bekerja sbg tukang cuci di rumah org kaya. Kesungguhannnya membuatkan dia diterima bekerja walaupun ada org lain yg tidak berpuas hati. Di sana dia bertemu Orhan yg kacak dan Ebru yg manja berjaya mencuri hatinya.


Orhan dan Dilara belum sempat memahami perasaan yg melanda mereka ketika Orhan terpaksa berkahwin. Orhan cuba menggembirakan isterinya namun perasaan cemburu marak apabila Nesye mengesan chemistry antara Orhan dan Dilara. Dilara cuba mencari haluan lain agar rumah tangga Orhan dpt diselamatkan. Namun kerinduan buat Ebru, adik Orhan dan Orhan sendiri membuatkan Dilara hiba. Dia risau memikirkan layanan Nesye kepada Ebru yang tidak sempurna spt insan lain.


Sibuk2 risaukan org lain, dia tak perasan yg dalam dirinya ada perkara yg jaun lebih besar yg perlu dirisaukan. 


Kenalilah satu sudut di Turki yang mungkin kita takkan mengetahuinya tapi dapat mengalaminya melalui novel ini. 

sinopsis...

Aku menanti janjimu di tengah lautan resah"


sinopsis:

Ifliany sama sekali tidak menduga suami sendiri sangup mengurung dan melacurkannya. Air mata tidak henti merawat luka di hati. Setiap hari dia menadah tangan, semoga neraka dunia itu bukan tempat utk dia selama lamanya


Doanya termakbul.. dia diselamatkan oleh Naqlis. Pmuda itu bagi menyuluh sinar bahagian utknya, menjirus bersih noda di seluruh tubuhnya. Status lelaki itu sebagi peguam melayakkan Ifliany mendapat pembelaan. Kedurjanaan Fahren, si suami wajib dihukum!


Namun, laporan pemeriksaan doktor sungguh memeranjatkan. Ifliany masih dara! Lantaran itu apa bukti dia seorang pelacur? Dan apa pula tindakan Naqlis utk mendakwa Fahren?

---------------------